Bij selectie, ontwikkeling
en behoud
Beschikbaar in het Nederlands,
Duits en Engels
Wetenschappelijk onderbouwd
en gevalideerd
Het Integraal PersoonlijkheidsProfiel (IPP®) dankt zijn naam aan de manier waarop het een volledig, integraal beeld schetst van persoonlijkheid en gedrag.
Waar traditionele tests vaak vastzitten in het categoriseren van mensen in types,
onderscheid het IPP® zich door een integraal beeld te bieden dat de complexiteit van de mens recht doet.
Hieronder lichten we drie onderscheidende kenmerken van het IPP® toe en laten zien waarom deze inzichten onmisbaar zijn voor het succes en de effectiviteit van jouw organisatie.
Het IPP® benadert gedrag op een unieke manier door te kijken naar de beschermingsmechanismen die mensen ontwikkelen om hun kwetsbaarheden te verbergen. Waar doorgaans alleen wordt vastgesteld of iemand bijvoorbeeld assertief of terughoudend is, richt het IPP® zich op de dieperliggende patronen die zich gedurende het leven hebben gevormd.
Iedereen heeft in de kern onzekerheden en ontwikkelt specifieke manieren om daarmee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zich tijdens een meningsverschil terugtrekt, maar in een vertrouwde omgeving juist assertief is. Of iemand die in een teamcontext controle probeert te behouden om een gevoel van onzekerheid te maskeren. Het IPP® maakt duidelijk hoe mensen zich beschermen tegen hun kwetsbaarheden en welke strategieën zij gebruiken bij conflicten, samenwerking of druk.
Dit inzicht in beschermingsmechanismen biedt waardevolle informatie over hoe iemand zich in verschillende situaties gedraagt. Het helpt bij het voorspellen van professioneel functioneren en ondersteunt persoonlijke groei, doordat mensen zich bewuster worden van hun gedrag en hierop kunnen reflecteren.
Het IPP® onderzoekt ook hoe consistent gedrag is, oftewel in welke mate het gedrag gelijkmatig blijft onder verschillende omstandigheden of dat het sterk beïnvloed wordt door de omgeving.
Een voorbeeld hiervan is een zeer gedreven medewerker die aanvankelijk uitstekend functioneerde, maar plotseling nauwelijks meer tot actie kwam. De werkgever begreep niet waarom en overwoog afscheid te nemen. Het IPP® bracht echter aan het licht dat de medewerker te weinig uitdaging ervoer in zijn rol, wat leidde tot demotivatie en stilstand. Uit het assessment bleek dat hij moeite had om dit zelf aan te kaarten. Hij voelde onvoldoende ruimte om zijn gebrek aan uitdaging bespreekbaar te maken. Dit stond in contrast met zijn open uitstraling, waardoor de werkgever niet had verwacht dat dit een probleem zou zijn.
Met deze inzichten kon de werkgever gericht actie ondernemen: de medewerker kreeg meer verantwoordelijkheid, wat zijn motivatie herstelde en zijn prestaties weer op het gewenste niveau bracht. Daarnaast konden ze, op basis van het IPP®, gerichte stappen zetten om zijn communicatievaardigheden te versterken, zodat hij in de toekomst beter in staat zou zijn zijn behoeften te uiten.
Het inzicht in gedragsconsistentie maakt het IPP® niet alleen waardevol voor het voorspellen van toekomstig functioneren, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling. Werkgevers krijgen een realistischer beeld van hoe een kandidaat zich zal gedragen in uiteenlopende omstandigheden, wat essentieel is voor een goede functie-matching en het voorkomen van teleurstellingen. Tegelijkertijd krijgen medewerkers inzicht in hoe zij reageren op verschillende situaties en wat hen motiveert, waardoor ze gerichter kunnen werken aan hun ontwikkeling. Dit maakt het IPP® een krachtig instrument voor zowel strategische personeelskeuzes als persoonlijke groei.
Het IPP® kijkt niet alleen naar losse gedrags- en persoonlijkheidskenmerken, maar analyseert ook de verbanden daartussen. Dit maakt het een integraal model dat de volledige samenhang van iemands gedrag en persoonlijkheid blootlegt.
Het onderzoek meet eigenschappen als sociale vaardigheden, stressgevoeligheid, assertiviteit, werkwijze en ambitie, en onderzoekt hoe deze samenhangen.
Bijvoorbeeld: iemand scoort hoog op daadkracht, maar daarbij scoort hij laag op kritiek ontvankelijkheid: deze persoon zal waarschijnlijk niet de beste leidinggevende zijn, omdat hij moeite kan hebben met feedback of het aanvaarden van andermans inbreng. Een ander voorbeeld is iemand die perfectionistisch is en veel waarde hecht aan controle. Zo’n persoon zal in een teamcontext moeite hebben met het delegeren van taken. Zelfs een kenmerk als sociale vaardigheden kan complex zijn: veel onderzoeken maken het onderscheid tussen ‘introvert’ en ‘extravert,’ maar iemand kan heel open overkomen en toch van nature introvert zijn. Dit gedrag kan afhangen van de sfeer op de werkvloer. Hoe belangrijk is een gevoel van vertrouwen om zich kwetsbaar op te stellen?
Door de dwarsverbanden tussen kenmerken te analyseren, geeft het IPP® een compleet beeld van iemands potentieel en valkuilen. Dit maakt het mogelijk om een gepersonaliseerd ontwikkelplan op te stellen, zodat mensen hun sterke kanten optimaal kunnen benutten in de juiste omgeving. Voor recruitment biedt dit een cruciaal voordeel: recruiters krijgen inzicht in hoe een kandidaat presteert, zowel onder ideale als uitdagende omstandigheden. Het IPP® minimaliseert het risico op verkeerde aanstellingen en zorgt ervoor dat kandidaten echt passen bij de functie en cultuur.
Download het whitepaper:
De opdracht start altijd met een gesprek met de opdrachtgever. In het begin van een onderzoek staat een nauwkeurige intake altijd centraal. Hiervoor krijg je jouw persoonlijke consultant toegewezen. Tijdens de intake bespreken we de reden voor het onderzoek, de vraagstelling en de context waarin het onderzoek zal plaatsvinden. Daarnaast bespreken we eventuele bijzonderheden met betrekking tot de functie en/of de kandidaat en specifieke wensen voor het uitvoeren van het onderzoek.
Na de intake neemt de consultant contact op met de kandidaat of medewerker en stuurt de benodigde informatie om het onderzoek te starten. De kandidaat vult vervolgens een uitgebreide online vragenlijst van 750 vragen in, wat ongeveer drie uur in beslag neemt. Deze vragen kunnen flexibel worden ingevuld, zowel op locatie als vanuit huis.
De consultant analyseert en rapporteert de uitkomsten van de vragenlijst zorgvuldig.
Na het afronden van de analyse nodigt de consultant de kandidaat uit voor een mondelinge terugkoppeling via een online meeting. Tijdens dit gesprek worden de resultaten besproken en krijgt de kandidaat waardevolle tips en adviezen. Na de meeting stelt de consultant een verslag op waarin de besproken inzichten en aanbevelingen uitgebreid worden beschreven.
De consultant rapporteert de uitkomsten van de vragenlijst en het gesprek met de kandidaat zorgvuldig. Dit resulteert in een gedetailleerd en uitgebreid rapport dat inzicht geeft in gedrag, persoonlijkheid, competenties, valkuilen, en ontwikkelpunten.
Het verslag wordt vervolgens naar de kandidaat gestuurd, die beslist binnen 48 uur of de resultaten gedeeld mogen worden met de opdrachtgever.
Als de kandidaat akkoord geeft, stuurt de consultant het verslag door naar de opdrachtgever. Hierna wordt er een gesprek met de opdrachtgever ingepland om de resultaten en adviezen in detail toe te lichten.
30 jaar bewezen succes: Het IPP wordt wereldwijd vertrouwd door toonaangevende organisaties.
Breed inzetbaar: Geen gedoe met verschillende onderzoeken. De resultaten van ons integrale persoonlijkheidsonderzoek zijn direct inzetbaar bij selectie, (team)ontwikkeling en personeelsbehoud.
Wetenschappelijk onderbouwd: Ontwikkeld in samenwerking met de universiteiten van Amsterdam en Groningen.
Complete ontzorging: Wij regelen alles van begin tot eind, zodat jij je volledig kunt richten op jouw organisatie.
Persoonlijk contact: Inclusief een waardevol terugkoppel gesprek, met ruimte voor vragen en verdieping, voor zowel kandidaat als opdrachtgever.
Snelle doorlooptijd: Resultaten beschikbaar binnen 5 werkdagen.
Kostenbesparend: Door betere personeelskeuzes, minder uitval en lager verloop.
Wil je weten wat het IPP® écht uniek maakt en hoe het zich onderscheidt van andere assessments?
Lees meer over de kracht van het IPP® op de volgende pagina
Het IPP® is ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande universiteiten en uitgebreid gevalideerd. De vragenlijst heeft hoge betrouwbaarheidsscores (Cronbach’s alfa van 0,73 tot 0,92), wat betekent dat de resultaten consistent en wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Ja, wij handelen volgens de richtlijnen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Dit betekent dat wij werken volgens duidelijke richtlijnen en regels die zorgen voor respect, integriteit, deskundigheid en verantwoordelijkheid. In deze gedragscode staat wat u van ons mag verwachten en aan welke regels wij ons houden, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van onderzoeken en het omgaan met gegevens.
Het IPP® is beschikbaar in Nederlands, Duits en Engels, waardoor het geschikt is voor zowel nationale als internationale toepassingen.
De ideale planning voor het IPP®-assessment ziet er als volgt uit:
Dag 1: Intake met de opdrachtgever, waarna de kandidaat wordt uitgenodigd en een afspraak voor de terugkoppeling wordt ingepland.
Dag 2: De kandidaat maakt het assessment.
Dag 3: Terugkoppeling van de resultaten aan de kandidaat.
Dag 5: Terugkoppeling van de resultaten aan de opdrachtgever.
We streven ernaar om het hele proces binnen 5 werkdagen af te ronden, afhankelijk van de beschikbaarheid van de kandidaat en de opdrachtgever. Voor spoedopdrachten zijn er mogelijkheden, maar hier zijn extra kosten aan verbonden. Neem contact op met de consultant voor meer details.
Ja, het IPP® is uitstekend geschikt voor teamontwikkeling. Het biedt inzichten die helpen bij het begrijpen van persoonlijkheidsverschillen en het bevorderen van effectieve samenwerking binnen teams.
Ja, het IPP® is breed inzetbaar en geschikt voor alle functieniveaus. Het biedt waardevolle inzichten voor zowel uitvoerende als leidinggevende rollen, en ondersteunt persoonlijke en professionele groei.
Het IPP® helpt organisaties om betere beslissingen te nemen bij werving, ontwikkeling en teamoptimalisatie. Door het minimaliseren van verkeerde aanstellingen (bad hires) en het verhogen van de effectiviteit van teams, levert het IPP® een aanzienlijke kostenbesparing op. Bovendien leidt het gerichte ontwikkeltrajecten, gebaseerd op het IPP®, tot verhoogde productiviteit en werktevredenheid, wat een directe positieve impact heeft op de ROI.
Persoonsgegevens: Naam, adres, geboortedatum, opleidingsniveau, geslacht, e-mailadres en telefoonnummer(s) worden verzameld om unieke gebruikers aan te maken en de juiste normen te hanteren. Deze gegevens worden één jaar bewaard.
Antwoorden op vragenlijsten: Deze worden opgeslagen (geanonimiseerd) om voortgang te volgen en voor wetenschappelijke ontwikkelingen.
Scores: Resultaten worden omgezet in normscores, gekoppeld aan persoonsgegevens voor normgroepen. Na een jaar worden de scores geanonimiseerd.
Beveiliging: Alle dossiers zijn strikt beveiligd en alleen toegankelijk voor de verantwoordelijke consultant. De vertrouwelijkheid van je gegevens wordt gegarandeerd, en zonder toestemming heeft niemand anders toegang.
Neem beslissingen die niet alleen aansluiten bij de organisatiecultuur en functie-eisen, maar die ook de lange termijn in het oog houden.
Het IPP® voorspelt nauwkeurig hoe een kandidaat zich zal gedragen en presteren, waardoor je meer zekerheid krijgt bij elke aanname.
Breng het groeipotentieel van je medewerkers helder in kaart en bied ondersteuning die niet alleen tijdelijk resultaat oplevert,
maar een blijvend verschil maakt in hun carrière en motivatie.
Begrijp wat je team écht motiveert en speel proactief in op hun behoeften en ambities. Voorkom uitval door tijdig te signaleren waar ontwikkeling of ondersteuning nodig is, en creëer een omgeving waar mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. Inzicht in wat medewerkers écht beweegt is cruciaal in een tijd waarin behoud van talent steeds belangrijker wordt.
Het IPP® helpt je om de juiste match te maken, talenten gericht te ontwikkelen
en medewerkers betrokken te houden, zodat zij graag onderdeel blijven van jouw organisatie